Geplaatst op Geef een reactie

Oude ansichtkaarten kopen: waar dan?

Wanneer iemand eenmaal start met een verzameling, bijvoorbeeld van oude ansichtkaarten, is een eerste vraag: waar vind ik ze?

Tegenwoordig worden via internet veel oude ansichtkaarten of fotokaarten aangeboden. Voorbeelden zijn Marktplaats.nl, Qoop.nl en uiteraard aanbieders met een eigen website, zoals die van mijzelf: House-of-cards.nl. Verder kunt u op boeken-, curiosa- en antiekmarkten terecht. Ook wordt regelmatig een aantal ansichtkaartenbeurzen in het land georganiseerd. De website Ansichtkaartenvereniging.nl heeft, net als het maandblad De Verzamelaar de plaatsen en data.

Let op internet vooral op de scans van de aangeboden kaarten en de omschrijving die de aanbieders erbij geven. Is alleen de voorkant van de kaart gescand? Dan moet u oppassen, want als een kaart aan de achterzijde beschadigd is, door bijvoorbeeld plakresten, is de kaart stukken minder waard. Niet iedere aanbieder vermeldt dit en ook andere gebreken, zoals knikjes en scheurtjes staan er niet altijd bij.

Kijkt u om een indruk te krijgen eens hoe ik op mijn website de kaarten aanbied.

Geplaatst op Geef een reactie

Een ansichtkaartenverzameling bewaren: tips

Hoe kunt u het beste de ansichtkaartenverzameling bewaren?

Het aanleggen van een verzameling ansichtkaarten begint meestal, omdat men een afbeelding van zijn huis of straat wil hebben, waarna de betreffende wijk volgt en daarna de woonplaats. Het kan ook zijn dat een oud album voor de dag komt en de belangstelling voor het verzamelen ontstaat of dat een bepaald thema de interesse gewekt heeft.

Het is van belang de kaarten goed op te bergen en daar zijn de zuurvrije hoesjes van de firma Lindner 889 , 99 x 145 cm, uitstekend gestikt voor. Een pakje met 100 hoesjes kost rond de 12 euro. Het gebruik van goedkopere niet-zuurvrije hoesjes kan problemen geven, want het kan gebeuren dat de inkt van het drukwerkje oplost en de afbeelding aangetast wordt.

Bij dezelfde firma kunt u ook een keuze maken uit het assortiment “Postkaartenalbums”. Hierin kunt u de gehoesde kaarten prima opbergen en ook bekijken. Uiteraard zijn er nog meerdere aanbieders van verzamelalbums.